Næste udsendelse:

TV i dag

 • 23:35Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Ghita Nørby og Michala Petri
 • 00:0519.30Nyheder og Sport (G)
 • 00:15Kampen for kildevandet (G)Siden sommeren 2015 har Mikkel Marschall og hans partnere arbejdet på at lave bornholmsk kildevand i Nexøs gamle vandværk. Men det, der skulle tage et halvt år at realisere, blev til en lang og sej kamp på godt 3 år. Det er en historie om skuffelser og glæder, sejre og nederlag, tekniske udfordringer og personlige kriser inden det første kildevand kommer på flaske.
 • 01:00Bornholm knokler - Smed (G)
 • 01:25Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Ghita Nørby og Michala Petri
 • 01:55Stafetten - Roar Schou (G)Roar Schou var i årevis succesfuld direktør for virksomheden Beck Pack Systems i Rønne. Nu er han pensionist men spilder ikke tiden på sofaen.
 • 02:20Flere sider af Leif Davidsen (G)Forfatter Leif Davidsen fortæller om sin spændingsroman "Djævelen i hullet".
 • 02:50Nationalpark Thy (5:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 03:20Mens du sover (5:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
 • 03:45Sprogblomster (G)TV 2/Bornholms sprogleg, hvor to hold dyster om at gætte hinandens ord fra det bornholmske ordlager.
 • 04:30Nationalpark Thy (9:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Ghita Nørby og Michala Petri

Hemmelige dokumenter kaster lys over besættelsen

Bornholms Forsvarsmuseum har fået fat i 132 hemmeligstemplede dokumenter. Dokumenterne har ikke tidligere været kendt af danske forskere.
Det er mere end 70 år siden, at Bornholm blev frit, men det er stadig muligt at finde nyt om et mørkt kapitel i øens historie. På Bornholms Forsvarsmuseum har researcher Liv Trudsø siden august gransket 132 hemmeligstemplede dokumenter, der ikke tidligere været kendt af danske forskere.

- Det har været vildt spændende. Det har nærmest været som at sidde og være en spion selv, siger Liv Trudsø.

Russernes besættelse af Bornholm varede fra 9. maj 1945 til den 5. april 1946. De hemmeligstemplede rapporter blev sendt til det danske militærs efterretningstjeneste af bornholmske informanter, som opererede under dæknavne.

Forsvarets Efterretningstjeneste videresendte rapporterne til de engelske og amerikanske efterretningstjenester. Det er en amerikansk samler, som har fundet dokumenterne på et arkiv i USA og sendt dem til Bornholms Forsvarsmuseum.

Rapporterne indeholder informationer om antallet af russiske soldater, mængden af militært isenkram og russernes generelle ageren på Bornholm. Bornholms forsvarsmuseum er ikke færdig med at undersøge dokumenterne og håber at kunne vride mere ny viden ud af dem.

- Der stadigvæk en masse ukendte faktorer, som vi godt vil dykke lidt ned i og se, om vi kan få afdækket, siger Klaus Linnert, leder på Bornholms Forsvarsmuseum.

Udstillingen om dokumenterne kan opleves ved selvsyn, når Bornholms Forsvarsmuseum i morgen åbner for sæsonen. Museet har åbent mandag til fredag fra klokken 10.00-16.00.

Aktuelle programmer på Play