Næste udsendelse: 14:25 Sprogblomster (G)

TV i dag

  • 14:00Økolandsbyen i Almindingen (G)Fem mennesker deler en drøm. De har købt den gamle Produktionshøjskole og vil lave en økologisk landsby i Almindingen tæt på Aakirkeby. Bygningerne har stået tomme i 7 år, og vi følger dem, mens de starter på at renovere træbygningerne fra 1934.
  • 14:25Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 15:15Kong Gulerod (G)Kong Gulerod - i ild og vand. Kokken Søren Thornberg tryller mad frem over bålet. Vi skal blandt andet smage rødfisk i saltdej og thai-inspireret muslingesuppe. Den våde marts har budt på masser af vand i regnvandsbedet...det skal nu pumpes over i vores regnvandstank...den introducerede vi sidste år og den skal nu i brug for første gang. Vi var med Haveselskabets første arrangement i år. Her viste den pensionerede anlægsgartner Hardy Ipsen, hvordan man beskærer æbletræer. Vi besøger Hanne Lilleskov i Østermarie. Hun er i fuld gang med at dele stauder i haven. De skal sælges til det kommende havemarked i Hareløkkerne d. 18/5. Hjemme i drivhuset er ferskenen sprunget ud og vi skal lege bier...det skal bestøves og det foregår forsigtigt med en pensel. Vi ser også til de tidligere ærter, som vi såede sidste gang. De er begyndt at spire. Det er også sæson til at forny vindueskarmens pelargonier. Der skal klippes ned, skiftes jord og tages stiklinger.
  • 16:05Perspektiv (G)Kritikken hagler ned over den bornholmske flytrafik og DAT; udsolgte fly, høje billetpriser, forsinkelser og aflysninger. Få forklaringen, og mød konkurrenten, der står klar i kulissen.
  • 16:40Næste uges tv (G)
  • 16:45Kulturreportagen - Logbog fra Norresân (G)Logbog fra Norresân er en lyrisk fortælling, der følger årets gang i ord og billeder. Jo Dam Kærgaard har skabt værkerne ud fra et planteforlæg fra Norresâns magiske klippehave, og Steffen Brandt har i hvert af årets måneder skrevet en tekst.
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Borgenes Ø 6:6 (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om Hammershus som base for svenskernes besættelsesmagt og scene for Leonora Christines flugt i 1600-tallet, statsfængsel i 1700-tallet og romantisk ruin i 1800-årene.
  • 18:35Spis din Ø 8:8 (G)Bornholm befinder sig i en rivende udvikling, hvor små og mellemstore producenter arbejder intenst og med største omhu for at udvikle de bedst mulige fødevarer. I Spis din Ø besøger vi nogle af producenterne, som fortæller om deres arbejde og bestræbelser på at levere fødevarer i verdensklasse. Vi følger fritgående dyr i deres mest naturlige omgivelser, til de slagtes og til sidst ender hos os forbrugere. Bornholmsk kød og bornholmske grøntsager fra jord til bord. Og naturligvis skal vi også lave mad af de forskellige produkter.
  • 19:0015 år med trolling i Tejn (G)For 15. år i træk inviterer Trolling Master Bornholm fiskere til øen. Og årene har budt på mange store fisk og store øjeblikke.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:44Vejret i morgen (G)
  • 19:45EKKO Der er ikke meget blåt skin tilbage i Blåskinsdalen, men det er nu også blæsten, der har givet navn til dalen, som EKKO besøger efter de store træfald for at se, hvad nyt lys og luft betyder for naturen. Spætmejsen har fundet vej til Bornholm og gør endda tegn på at yngle, og så dukker en velkendt snydepels op på Bornholm.
  • 20:30Ildsjælene i TejnIF 5/5I dette sidste afsnit om klublivet i Tejn IF er vi nået til et løb, der hedder Dirt Extreme. Her gælder det ikke om løbe stærkt og at vinde, men om at deltage og svine sig til.
  • 20:58Vejret i morgen (G)
  • 21:00Kirke og meninger - påske 4:4Debatprogram, hvor tre præster diskuterer store, små og lokale spørgsmål.
  • 21:30Da Danmark gik i sort - Lulu Hansen og Gitta HamiltonUnder anden verdenskrig var begrebet tyskertøser meget konkret i Esbjerg. Byen var dengang et sandt Klondyke. Arbejde, penge, tyske soldater og natteliv var der masser af.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10ÆGTE | ØFØDT (G)
  • 22:15EKKO (G)Der er ikke meget blåt skin tilbage i Blåskinsdalen, men det er nu også blæsten, der har givet navn til dalen, som EKKO besøger efter de store træfald for at se, hvad nyt lys og luft betyder for naturen. Spætmejsen har fundet vej til Bornholm og gør endda tegn på at yngle, og så dukker en velkendt snydepels op på Bornholm.
  • 23:00Ildsjælene i TejnIF 5/5 (G)I dette sidste afsnit om klublivet i Tejn IF er vi nået til et løb, der hedder Dirt Extreme. Her gælder det ikke om løbe stærkt og at vinde, men om at deltage og svine sig til.
  • 23:30Da Danmark gik i sort - Lulu Hansen og Gitta Hamilton (G)Under anden verdenskrig var begrebet tyskertøser meget konkret i Esbjerg. Byen var dengang et sandt Klondyke. Arbejde, penge, tyske soldater og natteliv var der masser af.
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10EKKO (G)Der er ikke meget blåt skin tilbage i Blåskinsdalen, men det er nu også blæsten, der har givet navn til dalen, som EKKO besøger efter de store træfald for at se, hvad nyt lys og luft betyder for naturen. Spætmejsen har fundet vej til Bornholm og gør endda tegn på at yngle, og så dukker en velkendt snydepels op på Bornholm.
  • 00:55Ildsjælene i TejnIF 5/5 (G)I dette sidste afsnit om klublivet i Tejn IF er vi nået til et løb, der hedder Dirt Extreme. Her gælder det ikke om løbe stærkt og at vinde, men om at deltage og svine sig til.
  • 01:20Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 02:05Flere sider af Stine Spedsberg (G)Tegneserietegner Stine Spedsbjerg fortæller om sin debuttegneserie "Kærestesorg".
  • 02:30Fra lade til landevej En bil bliver til bil (9:11) (G)Mange af de små detaljer er ordnet på den istandsatte Ford Taunus, men skelettet har stået lidt bart. Det rådes der bod på i dette afsnit, hvor bl.a. kølerhjelmen skal på plads. Man skulle tro, at sådan en bare passede. Tro om igen.
  • 03:00Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Løgstør, Skive, Odsherred, Aabenraa, Svendborg og Rønne.
  • 03:30Bornholm knokler - Falck (G)Falck er en hæderkronet gammel virksomhed, som igennem tiden har hjulpet danskere i nød. I dette program besøger vi Falck-stationen i Rønne, hvor vi tager med ud på de bornholmske veje for at hjælpe billister i nød. Der er dog også tid til at kigge forbi de nye ambulancer, som er med til at redde bornholmske liv.
  • 04:00Mellem os (G)Breno Pedersen har drevet restaurant i Snogebæk i en række år, men nu fremstiller han også syp. Det kommer han og fortæller om. Signe Anker fortæller om Bornholmerhampen og gør status, da de har fået flere produkter på markedet.
  • 04:30Vild Med Dyr (G)De store anakondaslanger i Randers Regnsskov spiser ikke så tit. Så når de gør, må det gerne være et solidt måltid. Anna Louise Tranæs Didriksen skal fodre en af kvælerslang med intet mindre end et gedekid.
  • 05:00Stafetten - Peter Kaas Claesson (G)Peter Kaas-Claesson har boet på Bornholm siden 2008. Han har før boet på øen fra 1988 til 1992. Peter Kaas-Claesson arbejder ved Beredskabsstyrelsen Bornholm, hvor han er chef. Han har siden 1994 også arbejdet i verdens brændpunkter, fra krigen i Bosnien til sidste sommers mange skovbrande i Sverige.

Kong Gulerods chutney

Efteråret er chutney-tid. så her er to gode chutneyer til de mørke måneder.
Der er vel få ting så tilfredsstillende som at spise noget lækkert, lavet helt fra grunden.

Det kunne for eksempel være en af de to lækre chutneyer, Berit Nybirk kokkererede i sidste afsnit af Kong Gulerod.

Fersken-chutney

½ kg fersken (eller nektariner)
1 løg
1 tsk. revet frisk ingefær
1 dl hvidvinseddike (start med det halve)*
1 dl rørsukker
50 gr hakket tørrede abrikoser
1 citron (fint revet skal og lidt af saften)
1 stang vanilie
Lidt chili/sambal oelek efter smag
Lidt salt

Flå fersknerne, udsten dem og skær dem i mindre stykker
Hak løg og abrikos
Put fersken, løg og det halve af hvidvinseddiken i en bred bryde eller sautérpande og lad det simre ved middelvarme i ca. 15 minutter
Tilsæt hakket abrikos, flækket vaniliestang, ingefær og sukker
Lad det simre ca. 45 minutter med jævnlig omrøring
Tilsæt fintrevet citronskal og lidt saft undervejs
Smag til med salt og sambal oelek eller fint hakket chili
Hæld på skoldede glas evt med atamon

Tilsæt resten af hvidvinseddiken hvis det begynder at blive for tykt. Væskemængden afhænger af hvor saftig frugten er.


Tomat-chutney

1 kg hakkede tomater
1 stort løg, gerne rødløg
½ dl rosiner
½ dl hakkede dadler
1½ dl æblecidereddike (start med det halve)
1-2 dl rørsukker (smag til da der er stor forskel på tomaters sødme)
1 knivspids stødt nellike
1 tsk chili eller sambal oelek (smag til efter behov)
Smag til med lidt salt

Skold 1 kg tomater og flå dem. Hak dem groft
Hak løg og dadler
Put tomater, løg og halvdelen af æblecidereddiken i en bred gryde/sautérpande og lad det simre i 15 minutter.
Tilsæt rosiner, dadler en knivspids stødt nellike, sambal oelek samt sukker (gem lidt af sukkeret til tilsmagningen til sidst)
Lad det simre i 60-80 minutter
Smag til med sukker, salt og evt mere chili
Tilsæt mere æblecidereddike hvis det bliver for tykt eller mere syrlighed ønskes
Hæld på skoldede glas evt med atamon

Aktuelle programmer på Play