Næste udsendelse: 17:50 Kulturreportagen (G)

TV i dag

  • 17:05Kong Gulerod - Krydderi på julen (G)Vi får besøg af kokken Søren Thornberg, der laver julemad over bål. Han vil tilberede en krydret julegryde med nakkekam, juleøl, stjerneanis og kaneI. I køkkenhaven høster vi selleri til maden og viser, hvordan de kan opbevares for vinteren. Vi besøger grønsagsavleren Anette på Kirkebogaard i Rutsker, og høster rød spidskål og rosenkål til Sørens mad. Vi hører lidt om kålsorter og ser hendes store, flotte kålmarker med mange nye kålsorter. Hos Vicki og Majken i Blomsterkunsten i Rønne får vi to gode bud på vinterpynt, hvor der selvfølgelig indgår julekrydderier. Hjemme benytter vi bålet til også at lave metal-stjerner over bål, og vi pynter op med dem i køkkenhaven bagefter.
  • 17:50Kulturreportagen (G)Bornholms Husflid laver julepynt af et utraditionelt materiale. De bruger nemlig cykelslanger til at gøre julemåneden festlig.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Helt i fisk - Dørve på Hammersøen (G)En båd, et ekkolod og en lille elektrisk motor. Det er tid til at gå efter de større gedder i Hammersøen, når Helt i Fisk-holdet prøver en luksusversion af gedde-fiskeriet, når de dørver gedder på Bornholms største sø.
  • 18:30Nu er det jul igen, julefrokost på bornholmsk (G)Julefrokostsæsonen er over os. Få de bedste fif til, hvordan du nemt pepper din julefrokost op, hvilke bornholmske øl du skal drikke til, og hvordan du laver din egen julesnaps med ingredienser, du kan finde i naturen her på øen. Vi tager også fat på et af de svære emner, der kan fylde i julefrokosttiden, nemlig utroskab. Og så guider den ukronede julelys-konge fra Klemensker til, hvordan du kan komme i gang med at få dit hus til at lyse op i decembermørket.
  • 19:00Nu er det jul igen - julegavehits (G)Plejer du altid at drøne rundt efter alle julegaverne den 23. december? Vi guider dig gennem årets julegavehits, så du måske kan få tjek på gaverne lidt tidligere i år. Vi får også gode råd til, hvordan vi undgår, at gaveræset stikker af - og skuffer. Vi får besøg af det fineste Luciaoptog, og så bager vi både bornholmske småkager og en juleklassiker. Julen er en tid, hvor vi er gode ved hinanden. Og vi får også de bedste råd til, hvordan det bliver en god jul for dyrene.
  • 19:3019.30Nyheder og sport
  • 19:38Vejret i morgen (G)
  • 19:40SportskavalkadeTV 2/Bornholm ser tilbage på sportsåret 2018 - et år, hvor cykelrytteren Magnus Cort blev etapevinder i Tour de France og badmintonspilleren Mathias Christiansen kom til tops i India Open.
  • 20:35Sprogblomster (G)Se med når Joakim Lind Tranberg endnu engang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 21:23Vejret i morgen (G)
  • 21:25SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen
  • 22:0019.30Nyheder og sport (G)
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10Sportskavalkade (G)TV 2/Bornholm ser tilbage på sportsåret 2018 - et år, hvor cykelrytteren Magnus Cort blev etapevinder i Tour de France og badmintonspilleren Mathias Christiansen kom til tops i India Open.
  • 23:05Sprogblomster (G)Se med når Joakim Lind Tranberg endnu engang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 23:50Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen
  • 00:2019.30Nyheder og sport (G)
  • 00:30Sportskavalkade (G)TV 2/Bornholm ser tilbage på sportsåret 2018 - et år, hvor cykelrytteren Magnus Cort blev etapevinder i Tour de France og badmintonspilleren Mathias Christiansen kom til tops i India Open.
  • 01:25Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen
  • 01:50Sprogblomster (G)Se med når Joakim Lind Tranberg endnu engang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 02:35Natur tv - Dueodde (G)Natur TV - Dueodde
  • 03:35Nationalpark Thy (35:52)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 04:00Helt i fisk - Gedder med levende agn (G)Helt i Fisk-drengene er taget til en privat sø på Nordbornholm. Her går rygtet om, at der er gedder, og at ingen fisker efter dem. Metoden er denne gang levende agn, som dog først skal fanges, før fiskeriet kan gå igang.
  • 04:30Stafetten Justine Høgh (G)Justine Høgh har fundet sit kald, mens hun har boet på Bornholm. Hun taler syv sprog, og har taget flere uddannelser, men arbejder nu som fotograf. Hun bor i Snogebæk med sine to børn.
  • 05:05Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen

Nu er det jul igen: Hjemmelavet bornholmsk snaps

Det er slet ikke så svært at lave sin egen snaps. I aftenens udgave af "Nu er det jul igen" har Sofie Andersen besøg af snapseentusiast Søren Lorenzen, der viser hvordan.
Søren Lorenzen er snapseentusiast og var i år dommer ved DM i kryddersnaps. I "Nu er det jul igen" er han forbi studiet for at vise, hvordan du kan lave din helt egen snaps med et touch af Bornholm.

De snapse han laver i programmet kan man nemlig lave med ingredienser, man kan finde i den bornholmske natur lige nu. Hunderose og ene vokser over hele Bornholm.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med snapse til årets julefrokoster kan du se Søren Lorenzens opskrifter her:

Hunderose-hyben og honning

til 1/2 flaske:

- ca. 50 g. flækkede, rensede og tørrede hunderosehyben (helst modne - de umodne tykner snapsen, men tilfører også mere syre). Svarer til ca. 100 - 150 g. friske hyben.
- 1 stor spsk. honning
- 1/2 flaske neutral brændevin eller vodka

Honningen smeltes og varmes ved middeltemperatur på en pande. Når den er smeltet og bobler let tilføres de tørrede hyben. De skal glaseres let. Når man kan dufte hyben gennem honningen er det færdigt. Honningen må ikke brænde på.

De glaserede hyben og den smeltede honning hældes på glas og dækkes med en halv flaske neutral brændevin eller vodka. Hybenerne vil sætte sig som en hård klump, men man kan støde den løs med en grydeske i snapsen. Ellers skal alkoholen nok opløse honningen efter lidt tid.

Snapsen skal trække i 1-2 uger (måske længere eller kortere - smag dig frem).

Bliver snapsen for stærk kan den fortyndes med mere neutral snaps/vodka.

Ideen med snapsen er at få de frugtige og syrlige noter fra hunderosehyben frem med den runde og søde smag fra honningen. Lidt bornholmsk honningsyp må der gerne være i baggrunden, så længe den ikke overdøver smagen af hyben.
Når man tilbereder sine hyben i varm honning fremtvinger man mere smag i dem. Man kan lege lidt med, hvor længe man varmer honningen. Jo mørkere honning, jo dybere smag. Brænder den på bliver den dog bitter.

Røget Ene

- 1-2 grene fra enebærbusk gerne med bærkogler (grønne som modne), masser af nåle etc.
- 1/2 flaske neutral snaps

Brænd ene-grenene med en gasbrænder, så det knitrer og ryger en smule. Undgå, at der går ild i grenen. Giv den lidt over det hele, så du kan dufte de brændte nåle. Brænd også gerne de bærkogler, der sidder på. Det dufter i aller højeste grad af jul, når man laver den.
Put de brændte grene i et passende størrelse glas og overhæld med en smagsneutral brændevin eller vodka.
Skal trække mindst 2 uger og gerne mere. Smag dig frem.

Jo længere og mere du brænder grenene, jo mere røg kommer med i snapsen. Den kan dog let blive bitter eller sur, hvis du brænder for meget. Så hold lidt igen i starten og hold øje med smagen, mens den trækker. Du kan altid tilføre mere brændt ene eller fortynde, hvis smagen ikke er, som du ønsker.

Her går vi efter en smag af en simpel røget gin.

Se hvordan Søren Lorenzen laver de to snapse i "Nu er det jul igen" på TV 2/Bornholm i aften klokken 19.50

Aktuelle programmer på Play