Næste udsendelse: 19:54 Vejret i morgen (G)

TV i dag

  • 19:45Musikhjørnet med Nanna Schou Band Den bornholmske sangerinde og sangskriver Nanna Schou er i februar 2019 klar med sin debut EP ”Du sætter spor”. En dansk popdebut, der blander dansefest og røgfyldt blues med fokus på den gode melodi, melankoli og romantik. Musikken er umiddelbar og tidløs, med stærke tekster i et legende sprog, der leder tankerne hen mod en ung Sanne Salomonsen. Grænselandet mellem personligt og privat udforskes, mens en inderlig vokal byder dig velkommen indenfor i hendes eget, drømmende univers
  • 19:54Vejret i morgen (G)
  • 19:55BilleddetektiverneI denne udsendelse fortsætter museumsinspektør Jakob Seerup med at vise billeder fra det gamle Bornholm. Tom Nielsen og Preben Kofoed er også klar med billeder fra Tejn og Aakirkeby.
  • 20:25Set fra oven - Søren Wolff (G)Søren Wolff har boet på Bornholm siden sine unge år. Han har blandt andet arbejdet for den socialdemokratiske avis Bornholmeren. Søren Wolff har været socialdemokrat det meste af sit liv, men i de sidste par år har han lidt over partiets nye retning i forhold til flygtninge og indvandrere.
  • 20:58Vejret i morgen (G)
  • 21:00Graveskeen - arkæologi på Bornholm (G)Bornholm er Borgenes Ø. Et stort borgprojekt ledet af Arkæolog Benny Staahl fra Bornholms Museum vil prøve at få styr på borgenes fortid. Sendes i HD.
  • 21:25Storebælt - Under Vestbroen (G)Vestbroen er den lange flade del af Storebæltsforbindelsen, og det er på undersiden af den, vi skal på tur i dag. En særlig arbejdsplatform kører ud mellem bropillerne, så malerne kan komme ind og beskytte lejerne mod rust.
  • 22:0019.30Nyheder (G)
  • 22:14Vejret i morgen (G)
  • 22:15Musikhjørnet med Nanna Schou Band (G)Den bornholmske sangerinde og sangskriver Nanna Schou er i februar 2019 klar med sin debut EP ”Du sætter spor”. En dansk popdebut, der blander dansefest og røgfyldt blues med fokus på den gode melodi, melankoli og romantik. Musikken er umiddelbar og tidløs, med stærke tekster i et legende sprog, der leder tankerne hen mod en ung Sanne Salomonsen. Grænselandet mellem personligt og privat udforskes, mens en inderlig vokal byder dig velkommen indenfor i hendes eget, drømmende univers
  • 22:25Billeddetektiverne (G)I denne udsendelse fortsætter museumsinspektør Jakob Seerup med at vise billeder fra det gamle Bornholm. Tom Nielsen og Preben Kofoed er også klar med billeder fra Tejn og Aakirkeby.
  • 22:55Set fra oven - Søren Wolff (G)Søren Wolff har boet på Bornholm siden sine unge år. Han har blandt andet arbejdet for den socialdemokratiske avis Bornholmeren. Søren Wolff har været socialdemokrat det meste af sit liv, men i de sidste par år har han lidt over partiets nye retning i forhold til flygtninge og indvandrere.
  • 23:25Graveskeen - arkæologi på Bornholm (G)Bornholm er Borgenes Ø. Et stort borgprojekt ledet af Arkæolog Benny Staahl fra Bornholms Museum vil prøve at få styr på borgenes fortid. Sendes i HD.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Musikhjørnet med Nanna Schou Band (G)Den bornholmske sangerinde og sangskriver Nanna Schou er i februar 2019 klar med sin debut EP ”Du sætter spor”. En dansk popdebut, der blander dansefest og røgfyldt blues med fokus på den gode melodi, melankoli og romantik. Musikken er umiddelbar og tidløs, med stærke tekster i et legende sprog, der leder tankerne hen mod en ung Sanne Salomonsen. Grænselandet mellem personligt og privat udforskes, mens en inderlig vokal byder dig velkommen indenfor i hendes eget, drømmende univers
  • 00:25Billeddetektiverne (G)I denne udsendelse fortsætter museumsinspektør Jakob Seerup med at vise billeder fra det gamle Bornholm. Tom Nielsen og Preben Kofoed er også klar med billeder fra Tejn og Aakirkeby.
  • 00:50Set fra oven - Søren Wolff (G)Søren Wolff har boet på Bornholm siden sine unge år. Han har blandt andet arbejdet for den socialdemokratiske avis Bornholmeren. Søren Wolff har været socialdemokrat det meste af sit liv, men i de sidste par år har han lidt over partiets nye retning i forhold til flygtninge og indvandrere.
  • 01:15Månedens foredrag - Finn Ole Nielsen (G)Finn Ole Nielsen, chefarkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om årets gang i den arkæologiske afdeling.
  • 02:10BogForum med Neal Ashley Conrad Thing (G)Dan Tschernia fra TV2/Lorry interviewer Neal Ashley Conrad Thing om Prousts “På sporet af den tabte tid” og om, hvordan det har været at oversætte dette gigantiske værk til dansk.
  • 02:35Nationalpark Thy (40:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 03:05Vild Med Dyr (G)Anna Louise Tranæs Didriksen er på besøg i Skandinavisk Dyrepark. JoAnne, der er isbjørneekspert fra San Diego Zoo er på besøg og skal følge Siku’s træning og hjælpe Frank med at planlægge hvad der videre skal ske.
  • 03:30Mens vi andre sover - Natfærgen (G)I denne serie følger vi dem der arbjeder, mens vi andrwe ligger trygt under dynen og sover. I dette program er vi gået ombord på natfærgen fra Køge til Rønne, hvor vi blandt andre møder styrmand Peter Korsholm.
  • 04:00Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Ringkøbing, Nørresundby, Tåsinge, Aakirkeby, Esbjerg og Holbæk.
  • 04:30Mens vi andre sover - Postbuddet (G)I denne serie følger vi dem der arbejder, mens vi andre ligger trygt under dynen og sover. I dette program er vi taget på arbejde med pakkeposten, der står for at omdele pakker på Bornholm.
  • 05:00Stafetten - Martin Preisz Gravesen (G)Martin Preisz Gravesen er opvokset i København, og han arbejder nu som jurist hos Bornholms Politi. Han er vendt tilbage til Bornholm sammen med kone og fire børn efter tre år på Færørene. Han er glad for den positive udvikling på Bornholm de senere år.

Nu er det jul igen: Hjemmelavet bornholmsk snaps

Det er slet ikke så svært at lave sin egen snaps. I aftenens udgave af "Nu er det jul igen" har Sofie Andersen besøg af snapseentusiast Søren Lorenzen, der viser hvordan.
Søren Lorenzen er snapseentusiast og var i år dommer ved DM i kryddersnaps. I "Nu er det jul igen" er han forbi studiet for at vise, hvordan du kan lave din helt egen snaps med et touch af Bornholm.

De snapse han laver i programmet kan man nemlig lave med ingredienser, man kan finde i den bornholmske natur lige nu. Hunderose og ene vokser over hele Bornholm.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med snapse til årets julefrokoster kan du se Søren Lorenzens opskrifter her:

Hunderose-hyben og honning

til 1/2 flaske:

- ca. 50 g. flækkede, rensede og tørrede hunderosehyben (helst modne - de umodne tykner snapsen, men tilfører også mere syre). Svarer til ca. 100 - 150 g. friske hyben.
- 1 stor spsk. honning
- 1/2 flaske neutral brændevin eller vodka

Honningen smeltes og varmes ved middeltemperatur på en pande. Når den er smeltet og bobler let tilføres de tørrede hyben. De skal glaseres let. Når man kan dufte hyben gennem honningen er det færdigt. Honningen må ikke brænde på.

De glaserede hyben og den smeltede honning hældes på glas og dækkes med en halv flaske neutral brændevin eller vodka. Hybenerne vil sætte sig som en hård klump, men man kan støde den løs med en grydeske i snapsen. Ellers skal alkoholen nok opløse honningen efter lidt tid.

Snapsen skal trække i 1-2 uger (måske længere eller kortere - smag dig frem).

Bliver snapsen for stærk kan den fortyndes med mere neutral snaps/vodka.

Ideen med snapsen er at få de frugtige og syrlige noter fra hunderosehyben frem med den runde og søde smag fra honningen. Lidt bornholmsk honningsyp må der gerne være i baggrunden, så længe den ikke overdøver smagen af hyben.
Når man tilbereder sine hyben i varm honning fremtvinger man mere smag i dem. Man kan lege lidt med, hvor længe man varmer honningen. Jo mørkere honning, jo dybere smag. Brænder den på bliver den dog bitter.

Røget Ene

- 1-2 grene fra enebærbusk gerne med bærkogler (grønne som modne), masser af nåle etc.
- 1/2 flaske neutral snaps

Brænd ene-grenene med en gasbrænder, så det knitrer og ryger en smule. Undgå, at der går ild i grenen. Giv den lidt over det hele, så du kan dufte de brændte nåle. Brænd også gerne de bærkogler, der sidder på. Det dufter i aller højeste grad af jul, når man laver den.
Put de brændte grene i et passende størrelse glas og overhæld med en smagsneutral brændevin eller vodka.
Skal trække mindst 2 uger og gerne mere. Smag dig frem.

Jo længere og mere du brænder grenene, jo mere røg kommer med i snapsen. Den kan dog let blive bitter eller sur, hvis du brænder for meget. Så hold lidt igen i starten og hold øje med smagen, mens den trækker. Du kan altid tilføre mere brændt ene eller fortynde, hvis smagen ikke er, som du ønsker.

Her går vi efter en smag af en simpel røget gin.

Se hvordan Søren Lorenzen laver de to snapse i "Nu er det jul igen" på TV 2/Bornholm i aften klokken 19.50

Aktuelle programmer på Play