Næste udsendelse: 03:30 Guld fra gemmerne (G)

TV i dag

  • 06:0019.30Nyheder (G)
  • 06:10Sommerservice (G)
  • 06:20Nationalpark Thy (27:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 06:45Det dejlige brød (G)Dette er historien om bageriet Svaneke Brød og manden bag, Kasper Buchardt Thye. Han blev hovedkulds forelsket i Bornholm og har efterhånden fået mange jern i ilden her på øen. Vi skal høre om filosofien, melet og surdejen bag brødet - og vi er med, når bageriet flytter fra Søndergade til Storegade i Svaneke.
  • 07:20Bornholm knokler - Fru Petersen (G)Den landskendte kagecafé er et smut tilbage i tiden. I dette afsnit af Bornholm Knokler bliver der bagt til den store guldmedalje, når vi kommer med i køkkenet hos kagebager Kit Wisweh.
  • 08:0019.30Nyheder (G)
  • 08:10Sommerservice (G)
  • 08:20Nationalpark Thy (27:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 08:45Det dejlige brød (G)Dette er historien om bageriet Svaneke Brød og manden bag, Kasper Buchardt Thye. Han blev hovedkulds forelsket i Bornholm og har efterhånden fået mange jern i ilden her på øen. Vi skal høre om filosofien, melet og surdejen bag brødet - og vi er med, når bageriet flytter fra Søndergade til Storegade i Svaneke.
  • 09:20Bornholm knokler - Fru Petersen (G)Den landskendte kagecafé er et smut tilbage i tiden. I dette afsnit af Bornholm Knokler bliver der bagt til den store guldmedalje, når vi kommer med i køkkenet hos kagebager Kit Wisweh.
  • 09:55Danmark i kold krig - Danmarks vagthunde 3:8 (G)I 3. afsnit af Danmark i kold krig skal vi se, hvordan Flyvevåbnet fra radaren i Skovhuse nøje overvågede alle de fly, der nærmede sig dansk luftrum, og vi skal til Flyvestation Skrydstrup og møde en tidligere F-16 pilot, der ofte blev sendt ud for at kigge på dem. På Langeland møder vi en udkigsmand, som holdt øje med Warszawa-pagtens skibe, og så skal en tur til Flådestation Frederikshavn sammen med en tidligere chef for flådens korvetter og motortorpedobåde.
  • 10:3019.30Nyheder (G)
  • 10:40Sommerservice (G)
  • 10:50Nationalpark Thy (27:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 11:15Det dejlige brød (G)Dette er historien om bageriet Svaneke Brød og manden bag, Kasper Buchardt Thye. Han blev hovedkulds forelsket i Bornholm og har efterhånden fået mange jern i ilden her på øen. Vi skal høre om filosofien, melet og surdejen bag brødet - og vi er med, når bageriet flytter fra Søndergade til Storegade i Svaneke.
  • 11:50Bornholm knokler - Frivillig i genbrugsbutik (G)Genbrug er stort på Bornholm, og vi er taget et smut i IM Genbrug i Rønne, hvor vi kommer bag disken, i tøjrummet og kigger lidt på alt det loppeguld, der ryger igennem sådan en butik.
  • 12:15Danmark i kold krig - Klar til krig 2:8 (G)I 2. afsnit af Danmark i kold krig skal vi møde tre hjemmeværnsfolk i Nymindegab, hvor hjemmeværnet gennem tiden har uddannet de mange tusinde frivillige medlemmer, og vi skal besøge en ruinby i Hedehusene, hvor Civilforsvaret trænede sit mandskab i at redde Københavns befolkning ud af murbrokkerne. Og så skal vi med to dragoner ud at køre kampvogn i Oksbøl skyde- og øvelsesterræn.
  • 12:45Kryb og kravl: Brod med gift eller æg (G)Hvepse dækker over mange forskellige spændende arter. Gedehamsens bo er et arkitektonisk vidunder, sabelhvepsen skal stå på stylter for at lægge æg, buksebien har travlt og hvepse og bier har et sexliv.
  • 13:15Kun i til navlen - Den store strandfest (G)Få steder er så dramatiske og golde som Afrikas ørkener - det skulle da lige være Dueodde strand. Mellem de høje klitter er der kampe på liv og død med løver, slaveri og flyvende nomader. Resten af øen byder også på den ene strandfest efter den anden, og det bedste er, at du ikke behøver bevæge dig længere ud end til navlen. Første afsnit om Bornholms fantastiske kyst, set fra biologen Anders Kofoeds synspunkt.
  • 13:40Et spring fra toppen - Eliterytter på Bornholm 1:2 (G)Lærke Olesen repræsenterer Bornholm som den eneste rytter i international ridebanespringning. Men hvad skal der til for at lykkes på det niveau, og hvordan kommer man rundt om det faktum, at både stævner og resten af eliten er en ekstra færgesejlads væk. I dette program åbner Lærke og resten af familien Olesen dørene til gården, hvor benarbejdet lægges frem mod næste store stævne: Den internationale springkonkurrence ved Hingstekåringen i Herning.
  • 14:05Etape Bornholm - De bedste øjeblikke (G)
  • 14:40Kofoeds Naturperler - Storedal (G)Området byder blandt andet på et hemmeligt stenbrud med en helt utrolig ro og en sprækkedal med spændende vækst.
  • 14:58Vejret i aften
  • 15:00Tilbageblik - Sabber og de underjordiske (G)Bornholms berømte papirklipper, Jens Jakob Sabber, forsynede øen med sine fine kunstværker fra begyndelsen af 1970erne frem til sin død i 2005. Dette Tilbageblik handler dog mest om hans store inspiration – de underjordiske.
  • 15:30Perspektiv (G)Adskillige lejere er de seneste år kommet i klemme, efter de har boet i en af ejendomsselskabet Facility Managements bornholmske ejendomme.
  • 16:10Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Mit Bornholm - Mai Ørsted (G)Grønbechs Gårds leder Mai Ørsted viser sit yndlingssted på Bornholm frem.
  • 17:15Blink - jæger Thomas Anker (G)
  • 17:20Sommerservice (G)
  • 17:30Spis din Ø 6:8 (G)Bornholm befinder sig i en rivende udvikling, hvor små og mellemstore producenter arbejder intenst og med største omhu for at udvikle de bedst mulige fødevarer. I Spis din Ø besøger vi nogle af producenterne, som fortæller om deres arbejde og bestræbelser på at levere fødevarer i verdensklasse. Vi følger fritgående dyr i deres mest naturlige omgivelser, til de slagtes og til sidst ender hos os forbrugere. Bornholmsk kød og bornholmske grøntsager fra jord til bord. Og naturligvis skal vi også lave mad af de forskellige produkter.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:15Etape Bornholm
  • 19:00Kryb og kravl: Med violin og skralde (G)Kæmpe løvgræshopper fra Sorø, sumpgræshopper fra Ry og den blåvingede ørkengræshoppe fra Bornholm. Men også en lille cikade fra Fyn, som må ind i Mortens øre for at være hørbar.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:39Vejret i morgen (G)
  • 19:40Etape Bornholm (G)
  • 20:25Lædersmeden (G)En af de yngste virksomheder på Bornholm, har mange år på bagen. Claus Broe begyndte at arbejde med læder for 45 år siden, og nu driver han Læderværkstedet i Pedersker.
  • 20:59Vejret i morgen (G)
  • 21:00Bornholm knokler - Svineproducent (G)På St. Muregård, mellem Klemensker og Olsker, produceres der smågrise og det er en omstændig proces. Vi er kommet med ind i maskinrummet, hvor man ikke skal være bange lort, når fremtidens flæskestege og kotelletter produceres.
  • 21:30Danmark i kold krig - Spionage 4:8 (G)I 4. afsnit af Danmark i kold krig skal vi møde en tidligere ubådskaptajn på Holmen i København, og vi skal høre, hvordan russerne fik en lærestreg, da de kom lidt for tæt på et missilbatteri på Stevns. Vi skal også en tur til Bornholm med en tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, der vil vise os den hemmelige lyttestation på Dueodde.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:15Etape Bornholm (G)
  • 23:00Lædersmeden (G)En af de yngste virksomheder på Bornholm, har mange år på bagen. Claus Broe begyndte at arbejde med læder for 45 år siden, og nu driver han Læderværkstedet i Pedersker.
  • 23:25Bornholm knokler - Travhest (G)Vi er taget til Smedegaarden i Rønne, hvor vi skal prøve livet som hestepasser hos Healthy Horse. Her træner de blandt andet travheste.
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Etape Bornholm (G)
  • 01:00Lædersmeden (G)En af de yngste virksomheder på Bornholm, har mange år på bagen. Claus Broe begyndte at arbejde med læder for 45 år siden, og nu driver han Læderværkstedet i Pedersker.
  • 01:25Bornholm knokler - Travhest (G)Vi er taget til Smedegaarden i Rønne, hvor vi skal prøve livet som hestepasser hos Healthy Horse. Her træner de blandt andet travheste.
  • 02:00Nationalpark Thy (48:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 02:30Månedens foredrag - Bente Jensen (G)Bente Jensen, Cand. mag. i Historie, fortæller om turismens udvikling på Bornholm.
  • 03:30Guld fra gemmerne (G)I programmet ”Guld fra Gemmerne” præsenterer et udvalg af landets museer deres allerbedste historier – indsamlet gennem århundreder. Ofte med rødder årtusinder tilbage i tiden.
  • 04:00Flere sider af Jussi Adler-Olsen (G)Forfatter Jussi Adler-Olsen fortæller om sin krimiroman "Selfies".
  • 04:30Vild Med Dyr (G)Ree Parks tre sorte næsehorn har indtil nu gået i hvert sit indelukke men drømmen er at få en lille næsehornsbaby men før det kan ske, skal de store dyr kunne gå sammen på den store savanne. I dag skal Anna Louise lukke hunnen Bashira og hannen Tabo sammen
  • 05:00Stafetten - David Camacho (G)David Camacho har rigtigt mange forskellige strenge at spille på. Han er blandt andet konsulent for flere virksomheder. Overordnet set drejer meget af hans virke om at hjælpe andre mennesker.

Få sunde leveår med fisk i stedet for kød

Især midaldrende mænd bør skrue ned for kødet og op for fisk. Måltidskasser kan hjælpe på vej til mere fisk.
Fisk indeholder fedtsyrer, selen, jod og D-vitamin.

Det er godt for kroppen, og derfor er gevinsten stor, hvis alle fulgte det officielle kostråd om at spise 350 gram fisk om ugen.

Beregninger foretaget af DTU Fødevareinstituttet viser, at den danske befolkning samlet kan vinde op mod 7000 sunde leveår årligt, hvis alle voksne spiser den anbefalede mængde fisk og samtidig skærer ned på kødet.

Blandt andet kan cirka 170 dødsfald af hjerte-kar-sygdomme hvert år undgås, siger Sofie Theresa Thomsen, der står bag beregningerne i et ph.d.-studie.

- Fisk - især de fede som makrel og sild - sikrer omega-3 fedtsyrer. De kan forebygge det, vi kalder koronære hjertesygdomme, som er en blodprop i de blodårer, der er omkring hjertet, siger hun.

Kostomlægningen vil være gavnlig for begge køn og alle aldersgrupper.

Men særligt kan det gavne mænd over 50 år at bytte noget af det røde kød ud med fisk. Det skyldes, at de har en højere risiko end andre for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Også kvinder i den fødedygtige alder bør lytte til anbefalingen. Fiskens egenskaber gavner ikke bare dem selv i graviditeten, men også fostrets udvikling. Det tæller også med i forskernes samlede regnskab.

Men det er vigtigt at holde igen med tun, for den kan have en høj koncentration af kviksølv. Beregningerne viser ligefrem et markant sundhedstab, hvis gravide kun vælger tun.

Det skyldes, at for meget kviksølv kan skade det ufødte barns hjerneudvikling.

Tidligere undersøgelser har vist, at kun ti procent af den voksne befolkning og fem procent af børnene efterlever kostrådet om at spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram bør komme fra fed fisk.

Men ifølge Sisse Fagt, der er seniorrådgiver i DTU Fødevareinstituttet, går det den rigtige vej - omend det sker i et langsomt tempo.

- I vores seneste undersøgelse er der lidt mere fisk i gennemsnitsdanskerens kost end tidligere. Men det er stadig for lidt i forhold til anbefalingen. For voksne er det, hvad der svarer til en halv fiskefrikadelle om dagen.

Når så få sætter fisk på middagsbordet, så forklares det ofte med besværet med "benene" og usikkerhed om tilberedningen. Her kan trenden med måltidskasser og færdigretter være det, der skal til, vurderer Sisse Fagt.

- Færdiglavet mad er blevet sundere, og kan indeholde fisk, som her bare skal lunes. Det kan give indtaget af fisk et boost, siger Sisse Fagt.


FAKTA:

* Forskere på DTU Fødevareinstituttet har udregnet de samlede helbredseffekter ved at erstatte rødt og forarbejdet kød med fisk.

* Befolkningen kan som helhed vinde op mod 7000 sunde leveår årligt, hvis alle voksne spiser 350 gram fisk om ugen og samtidig spiser mindre kød.

* Mest sunde er fede fisk som sild og makrel eller en blanding af fede og magre fisk som rødspætte og sej.

Det viser studiet også:

* Andelen af voksne med D-vitaminmangel kan nedsættes markant, hvis de udskifter det røde og forarbejdede kød med en blanding af fede og magre fisk.

* Andelen af voksne med jernmangel vil ikke stige på trods af det lavere kødindtag.


Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Aktuelle programmer på Play