Næste udsendelse: 23:00 Brobyggerne (G)

TV i dag

 • 22:20Danmarks Ferieø (G)TV 2/Bornholms Birger Kofoed har produceret en serie der omhandler Bornholms turisme, han har gravet de gamle fotos og smalfilm frem. Historiker Bente Jensen fortæller historien - helt fra de første turister der kom i 1850 og frem til hurtigfærgerne.
 • 23:00Brobyggerne (G)Brobyggeri er ikke noget man ofte ser på Bornholm. Især ikke når det rækker ud over havvand. I Arnager har et hold af handværkere været i gang med brobyggeri fra land og ud til havnen, der ligger omkring 180 meter fra kysten.
 • 23:30Fra lade til landevej - (12:12) (G)
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10Danmarks Ferieø (G)TV 2/Bornholms Birger Kofoed har produceret en serie der omhandler Bornholms turisme, han har gravet de gamle fotos og smalfilm frem. Historiker Bente Jensen fortæller historien - helt fra de første turister der kom i 1850 og frem til hurtigfærgerne.
 • 00:45Brobyggerne (G)Brobyggeri er ikke noget man ofte ser på Bornholm. Især ikke når det rækker ud over havvand. I Arnager har et hold af handværkere været i gang med brobyggeri fra land og ud til havnen, der ligger omkring 180 meter fra kysten.
 • 01:15Fra lade til landevej - (12:12) (G)
 • 01:45Kofoeds Naturperler - Storedal (G)Området byder blandt andet på et hemmeligt stenbrud med en helt utrolig ro og en sprækkedal med spændende vækst.
 • 02:00Nationalpark Thy (41:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 02:30Månedens foredrag - Helge Dahl (G)Helge Dahl fortæller om de bornholmske skytteforeninger og deres lange liv.
 • 03:15Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Assens, Ribe, Tange, Rønne, Sorø, Varde og Aalborg.
 • 03:40Flere sider af Stig Tackmann (G)Redaktør Stig Tackmann fortæller om antologien "17 bud på en bedre verden".
 • 04:10Kofoeds Naturperler - Pyritsøen (G)De største naturattraktioner kender vi, men der findes mange mindre og næsten ukendte naturperler på Bornholm. Følg med når Naturvejleder Jens Kofoed viser rundt ved Pyritsøen mellem Rønne og Hasle og opdag nye afstikkere og skønne steder.
 • 04:30Vild Med Dyr (G)I Ree Park døjer Gibbonabehannen med en dårlig hjørnetand. Men inden den kan komme under behandling skal Anna Louise være med til at bedøve den. Vi skal også besøge pelikanungen og se om den har lært at flyve og så skal vi se til den store lemur familie.
 • 05:00Stafetten - Fredrik Corydon Sonne (G)Fredrik Corydon Sonne er sammen med kone og to børn flyttet tilbage til Bornholm efter 12 år på Sjælland. Han er uddannet som skov- og naturtekniker og har startet eget firma på øen.

Madsebakke blev brugt som kalender

Ifølge den svenske astronom, Göran Henriksson, er helleristningerne ved Madsebakke blevet brugt som kalender for 2700 år siden.
For mange ligner det blot nogle røde streger på klipperne ved Madsebakke, men for Göran Henriksson er det bevis for, at datidens beboere på Bornholm har brugt dem som en kalender.

- Det er en avanceret kalender, som er gjort systematisk. Intet er tilfældigt, man har lavet alle helleristningerne bevidst, siger han.

Der har tidligere været flere vurderinger af, hvad helleristningerne ved Madsebakke har af betydning, men Göran Henriksson er den første til at beskrive dem som et konkret redskab.

- Man har udformet dem, så man kan datere hændelser på himmelen. Solhjulet er eksempelvis blevet brugt til at undervise om navigation, fortæller han.

Ikke så langt fra solhjulet kan man finde et skib, som ifølge ham er en afbildning af en solformørkelse. Han kan datere præcist, hvornår den fandt sted , og dermed hvornår den er blevet tegnet.

- Den 9. juli 700 år før Kristus. Lige før solnedgang. Jeg kan dog ikke klokkeslættet, siger han.

Det kan han ved hjælp af et system, han har arbejdet på siden 1985, som er fundamentet for hele opdagelsen.

- Jeg har lavet et computerprogram, som gør, at jeg ligesom kan optage en film, som jeg kan sammenligne med. Jeg ved, hvornår der har været solformørkelse, og det har jeg tegnet op på computerskærmen, og sammenlignet det med forskellige helleristninger. Og det stemmer altid med én.

Derudover har han krydstjekket gamle skrifter, hvor solformørkelserne også står beskrevet. Blandt andet var der én den 3. marts 586 i Sverige.

- Den er beskrevet i Babylon, som at man så en komet, som nærmede sig solen og så kom der en solformørkelse. Og den findes afbilledet i Ekeberg ved Nordsköping, som et sværd, der stikker ud fra den her solformørkelse, siger han.

Selvom det har været et stort og langvarigt stykke arbejde, så har det været det hele værd for astronomen.

- Jeg kan ikke forestille mig noget større, siger han.

Og spørger man Goran Henriksson, hvorfor tegningerne blev nedfældet, er årsagen klar.

- Man ville slå det fast for sig selv og bevare denne viden for fremtidige generationer.

Aktuelle programmer på Play