Næste udsendelse: 07:20 Bornholm knokler - Fru Petersen (G)

TV i dag

  • 06:45Det dejlige brød (G)Dette er historien om bageriet Svaneke Brød og manden bag, Kasper Buchardt Thye. Han blev hovedkulds forelsket i Bornholm og har efterhånden fået mange jern i ilden her på øen. Vi skal høre om filosofien, melet og surdejen bag brødet - og vi er med, når bageriet flytter fra Søndergade til Storegade i Svaneke.
  • 07:20Bornholm knokler - Fru Petersen (G)Den landskendte kagecafé er et smut tilbage i tiden. I dette afsnit af Bornholm Knokler bliver der bagt til den store guldmedalje, når vi kommer med i køkkenet hos kagebager Kit Wisweh.
  • 08:0019.30Nyheder (G)
  • 08:10Sommerservice (G)
  • 08:20Nationalpark Thy (27:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 08:45Det dejlige brød (G)Dette er historien om bageriet Svaneke Brød og manden bag, Kasper Buchardt Thye. Han blev hovedkulds forelsket i Bornholm og har efterhånden fået mange jern i ilden her på øen. Vi skal høre om filosofien, melet og surdejen bag brødet - og vi er med, når bageriet flytter fra Søndergade til Storegade i Svaneke.
  • 09:20Bornholm knokler - Fru Petersen (G)Den landskendte kagecafé er et smut tilbage i tiden. I dette afsnit af Bornholm Knokler bliver der bagt til den store guldmedalje, når vi kommer med i køkkenet hos kagebager Kit Wisweh.
  • 09:55Danmark i kold krig - Danmarks vagthunde 3:8 (G)I 3. afsnit af Danmark i kold krig skal vi se, hvordan Flyvevåbnet fra radaren i Skovhuse nøje overvågede alle de fly, der nærmede sig dansk luftrum, og vi skal til Flyvestation Skrydstrup og møde en tidligere F-16 pilot, der ofte blev sendt ud for at kigge på dem. På Langeland møder vi en udkigsmand, som holdt øje med Warszawa-pagtens skibe, og så skal en tur til Flådestation Frederikshavn sammen med en tidligere chef for flådens korvetter og motortorpedobåde.
  • 10:3019.30Nyheder (G)
  • 10:40Sommerservice (G)
  • 10:50Nationalpark Thy (27:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 11:15Det dejlige brød (G)Dette er historien om bageriet Svaneke Brød og manden bag, Kasper Buchardt Thye. Han blev hovedkulds forelsket i Bornholm og har efterhånden fået mange jern i ilden her på øen. Vi skal høre om filosofien, melet og surdejen bag brødet - og vi er med, når bageriet flytter fra Søndergade til Storegade i Svaneke.
  • 11:50Bornholm knokler - Frivillig i genbrugsbutik (G)Genbrug er stort på Bornholm, og vi er taget et smut i IM Genbrug i Rønne, hvor vi kommer bag disken, i tøjrummet og kigger lidt på alt det loppeguld, der ryger igennem sådan en butik.
  • 12:15Danmark i kold krig - Klar til krig 2:8 (G)I 2. afsnit af Danmark i kold krig skal vi møde tre hjemmeværnsfolk i Nymindegab, hvor hjemmeværnet gennem tiden har uddannet de mange tusinde frivillige medlemmer, og vi skal besøge en ruinby i Hedehusene, hvor Civilforsvaret trænede sit mandskab i at redde Københavns befolkning ud af murbrokkerne. Og så skal vi med to dragoner ud at køre kampvogn i Oksbøl skyde- og øvelsesterræn.
  • 12:45Kryb og kravl: Brod med gift eller æg (G)Hvepse dækker over mange forskellige spændende arter. Gedehamsens bo er et arkitektonisk vidunder, sabelhvepsen skal stå på stylter for at lægge æg, buksebien har travlt og hvepse og bier har et sexliv.
  • 13:15Kun i til navlen - Den store strandfest (G)Få steder er så dramatiske og golde som Afrikas ørkener - det skulle da lige være Dueodde strand. Mellem de høje klitter er der kampe på liv og død med løver, slaveri og flyvende nomader. Resten af øen byder også på den ene strandfest efter den anden, og det bedste er, at du ikke behøver bevæge dig længere ud end til navlen. Første afsnit om Bornholms fantastiske kyst, set fra biologen Anders Kofoeds synspunkt.
  • 13:40Et spring fra toppen - Eliterytter på Bornholm 1:2 (G)Lærke Olesen repræsenterer Bornholm som den eneste rytter i international ridebanespringning. Men hvad skal der til for at lykkes på det niveau, og hvordan kommer man rundt om det faktum, at både stævner og resten af eliten er en ekstra færgesejlads væk. I dette program åbner Lærke og resten af familien Olesen dørene til gården, hvor benarbejdet lægges frem mod næste store stævne: Den internationale springkonkurrence ved Hingstekåringen i Herning.
  • 14:05Etape Bornholm - De bedste øjeblikke (G)
  • 14:40Kofoeds Naturperler - Storedal (G)Området byder blandt andet på et hemmeligt stenbrud med en helt utrolig ro og en sprækkedal med spændende vækst.
  • 14:58Vejret i aften
  • 15:00Tilbageblik - Sabber og de underjordiske (G)Bornholms berømte papirklipper, Jens Jakob Sabber, forsynede øen med sine fine kunstværker fra begyndelsen af 1970erne frem til sin død i 2005. Dette Tilbageblik handler dog mest om hans store inspiration – de underjordiske.
  • 15:30Perspektiv (G)Adskillige lejere er de seneste år kommet i klemme, efter de har boet i en af ejendomsselskabet Facility Managements bornholmske ejendomme.
  • 16:10Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Mit Bornholm - Mai Ørsted (G)Grønbechs Gårds leder Mai Ørsted viser sit yndlingssted på Bornholm frem.
  • 17:15Blink - jæger Thomas Anker (G)
  • 17:20Sommerservice (G)
  • 17:30Spis din Ø 6:8 (G)Bornholm befinder sig i en rivende udvikling, hvor små og mellemstore producenter arbejder intenst og med største omhu for at udvikle de bedst mulige fødevarer. I Spis din Ø besøger vi nogle af producenterne, som fortæller om deres arbejde og bestræbelser på at levere fødevarer i verdensklasse. Vi følger fritgående dyr i deres mest naturlige omgivelser, til de slagtes og til sidst ender hos os forbrugere. Bornholmsk kød og bornholmske grøntsager fra jord til bord. Og naturligvis skal vi også lave mad af de forskellige produkter.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:15Etape Bornholm
  • 19:00Kryb og kravl: Med violin og skralde (G)Kæmpe løvgræshopper fra Sorø, sumpgræshopper fra Ry og den blåvingede ørkengræshoppe fra Bornholm. Men også en lille cikade fra Fyn, som må ind i Mortens øre for at være hørbar.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:39Vejret i morgen (G)
  • 19:40Etape Bornholm (G)
  • 20:25Lædersmeden (G)En af de yngste virksomheder på Bornholm, har mange år på bagen. Claus Broe begyndte at arbejde med læder for 45 år siden, og nu driver han Læderværkstedet i Pedersker.
  • 20:59Vejret i morgen (G)
  • 21:00Bornholm knokler - Svineproducent (G)På St. Muregård, mellem Klemensker og Olsker, produceres der smågrise og det er en omstændig proces. Vi er kommet med ind i maskinrummet, hvor man ikke skal være bange lort, når fremtidens flæskestege og kotelletter produceres.
  • 21:30Danmark i kold krig - Spionage 4:8 (G)I 4. afsnit af Danmark i kold krig skal vi møde en tidligere ubådskaptajn på Holmen i København, og vi skal høre, hvordan russerne fik en lærestreg, da de kom lidt for tæt på et missilbatteri på Stevns. Vi skal også en tur til Bornholm med en tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, der vil vise os den hemmelige lyttestation på Dueodde.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:15Etape Bornholm (G)
  • 23:00Lædersmeden (G)En af de yngste virksomheder på Bornholm, har mange år på bagen. Claus Broe begyndte at arbejde med læder for 45 år siden, og nu driver han Læderværkstedet i Pedersker.
  • 23:25Bornholm knokler - Travhest (G)Vi er taget til Smedegaarden i Rønne, hvor vi skal prøve livet som hestepasser hos Healthy Horse. Her træner de blandt andet travheste.
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Etape Bornholm (G)
  • 01:00Lædersmeden (G)En af de yngste virksomheder på Bornholm, har mange år på bagen. Claus Broe begyndte at arbejde med læder for 45 år siden, og nu driver han Læderværkstedet i Pedersker.
  • 01:25Bornholm knokler - Travhest (G)Vi er taget til Smedegaarden i Rønne, hvor vi skal prøve livet som hestepasser hos Healthy Horse. Her træner de blandt andet travheste.
  • 02:00Nationalpark Thy (48:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 02:30Månedens foredrag - Bente Jensen (G)Bente Jensen, Cand. mag. i Historie, fortæller om turismens udvikling på Bornholm.
  • 03:30Guld fra gemmerne (G)I programmet ”Guld fra Gemmerne” præsenterer et udvalg af landets museer deres allerbedste historier – indsamlet gennem århundreder. Ofte med rødder årtusinder tilbage i tiden.
  • 04:00Flere sider af Jussi Adler-Olsen (G)Forfatter Jussi Adler-Olsen fortæller om sin krimiroman "Selfies".
  • 04:30Vild Med Dyr (G)Ree Parks tre sorte næsehorn har indtil nu gået i hvert sit indelukke men drømmen er at få en lille næsehornsbaby men før det kan ske, skal de store dyr kunne gå sammen på den store savanne. I dag skal Anna Louise lukke hunnen Bashira og hannen Tabo sammen
  • 05:00Stafetten - David Camacho (G)David Camacho har rigtigt mange forskellige strenge at spille på. Han er blandt andet konsulent for flere virksomheder. Overordnet set drejer meget af hans virke om at hjælpe andre mennesker.

Hvilken kok skinner mest i Gudhjem?

I dag skal vinderen af den 11. udgave af kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem findes.
Solen står højt over Gudhjem, men hvilke kokke skinner mest på havnen? Det finder vi ud af i dag, hvor kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem finder sted for 11. gang.

I hovedkonkurrencen deltager fire kokke: Dak Wichangoen fra Kiin Kiin, som også vandt konkurrencen i 2018, Anika Madsen fra Roxie, Gabriel Hedlund fra Vollmers og Claus Henriksen fra Dragsholm Slot. Til at bedømme dem er fire dommere: Claus Meyer fra Meyers, Jesper Koch fra ByKoch, tidl. køkkenchef på Kong Hans, Thomas Rode, og deltager i Sol over Gudhjem 2017, Kamila Seidler.

De fire kokke skal alle levere en forret og en hovedret. På forhånd er de blevet præsenteret for en række produkter, der skal indgå i hovedretten, mens én ingrediens først vil blive afsløret på dagen. Det sidste er også gældende for de produkter, der skal indgå i forretten.

De produkter, som kokkene kender på forhånd, er: tykkam af Gastrokalv fra Dansk Cater og Danish Crown, højreb af Gastrokalv, der har modnet i 160 dage, rabarber- eller æblemost fra Bornholms Mosteri og Maldon Sea Salt. Til retterne vil der blive drukket Sommertid Saison fra Husbryggeriet Jacobsen.

Til den søde tand
Hovedkonkurrencen er dog ikke den eneste konkurrence, der finder sted på havnen i Gudhjem. Inden hovedkonkurrencen skal der nemlig også findes en vinder af dessertkonkurrencen. Her deltager Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro, som også vandt konkurrencen i 2018, Daniel Kruse fra Det Røde Pakhus og Michael Munk fra MeMu, mens dommerne er Henrik Jyrk fra Ibu, René Mammen fra Substans, Morten Heiberg fra Dessertcirkus og Nicolai Nørregaard fra Kadeau.

I dessertkonkurrencen er deltagerne også på forhånd blevet præsenteret for en række produkter, mens ét produkt afsløres på dagen. De på forhånd kendte produkter er kærnemælk fra Arla Unika, chokolade fra Cacao Barry, te fra NuTe organic, Sol over Gudhjem snaps fra Copenhagen Distillery og sukker fra Nordic Sugar.

Bornholmske producenter på havnen
Foruden hovedkonkurrencen og dessertkonkurrencen vil der også blive fundet vindere af Produktprisen. Der uddeles en pris inden for både mad, drikke, konfekture og innovation.

Alt i mens konkurrencerne finder sted vil der være rig mulighed for publikum til at smage på og købe en masse bornholmske produkter på madmarkedet ved siden af.

Under Sol over Gudhjem uddeler Fonden Dansk Gastronomi også æresprisen "Kokkenes Kok". De nominerede er: Mark Lundgaard fra Kong Hans Kælder, Lisbeth Jacobsen fra Restaurationen og Christian Puglisi fra Relæ.

Program for Sol over Gudhjem:
11.00: Madmarked åbner på Gudhjem Havn.
11.00: Sol over Gudhjem Dessertkonkurrence begynder på havnens Lille Scene. Konkurrencen kører frem til kl. 12.55.
12.15: Åbningstale på Den Store Scene.
12.30: Produktpris og smagsprøver til publikum på Den Store Scene.
12.55: Vinderen af Sol over Gudhjem Dessertkonkurrence kåres på Lille Scene.
13.00: Sol over Gudhjem Hovedkonkurrence begynder på Den Store Scene.
13.15: Vindere af Produktprisen kåres.
13.30: Kåring af Kokkenes Kok.
16.40: Vinderen af Sol over Gudhjem 2019 kåres.
17.00: Programmet slutter

Aktuelle programmer på Play