Næste udsendelse: 23:00 Slottet - en ny begyndelse (G)

TV i dag

 • 22:10Mellem os i Sommerlandet (G)I dag tager Mellem os i Sommerlandet til Bornholms Middelaldercenter, hvor der i denne uge er stort middelaldertræf. Håndværkere, gøglere og riddere fra nær og fjern kommer til øen for at tage os med ind i historien. Og ind i historien skal vi, når vores værter trækker i forhistorisk tøj og ser på gammelt håndværk og bueskydning.
 • 23:00Slottet - en ny begyndelse (G)Multiiværksætteren Michael Møller har kastet sig over endnu et projekt. Denne gang har han forelsket sig i det gamle plejehjem, der senest har fungeret som asylcenter. Se med, når han sætter det gamle slot i stand og gør plads til nye beboere.
 • 23:30Bornholm knokler - Smed (G)I denne omgang af Bornholm Knokler prøver vi kræfter med jobbet som smed. Der skal svejses og arbejdes på materiale til luftfartsindustrien, og der er nok udfordringer når man f.eks. aldrig har prøvet at svejse.
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10Mellem os i Sommerlandet (G)I dag tager Mellem os i Sommerlandet til Bornholms Middelaldercenter, hvor der i denne uge er stort middelaldertræf. Håndværkere, gøglere og riddere fra nær og fjern kommer til øen for at tage os med ind i historien. Og ind i historien skal vi, når vores værter trækker i forhistorisk tøj og ser på gammelt håndværk og bueskydning.
 • 01:00Slottet - en ny begyndelse (G)Multiiværksætteren Michael Møller har kastet sig over endnu et projekt. Denne gang har han forelsket sig i det gamle plejehjem, der senest har fungeret som asylcenter. Se med, når han sætter det gamle slot i stand og gør plads til nye beboere.
 • 01:30Bornholm knokler - Smed (G)I denne omgang af Bornholm Knokler prøver vi kræfter med jobbet som smed. Der skal svejses og arbejdes på materiale til luftfartsindustrien, og der er nok udfordringer når man f.eks. aldrig har prøvet at svejse.
 • 02:00Nationalpark Thy (42:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 02:30Månedens foredrag: Karen Prætorius, Mad gennem 100 år på Bornholm (G)Mad gennem 100 år på Bornholm.
 • 03:15Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Assens, Stege, Viborg, Aakirkeby, Aalborg, Kolding og Næstved.
 • 03:40Flere sider af Hans Pilgaard og Rikke Hyldgaard (G)TV-vært Hans Pilgaard og Rikke Hyldgaard fortæller om den selvbiografiske bog "Støj og fortielser".
 • 04:10Kulturreportagen - Logbog fra Norresân (G)Logbog fra Norresân er en lyrisk fortælling, der følger årets gang i ord og billeder. Jo Dam Kærgaard har skabt værkerne ud fra et planteforlæg fra Norresâns magiske klippehave, og Steffen Brandt har i hvert af årets måneder skrevet en tekst.
 • 04:20Mit Bornholm - Jesper Paulsen (G)
 • 04:30Vild Med Dyr (G)I dag skal vi se hvordan det går den næsten voksne odderhun Olivia efter at den er blevet sat sammen med hannen Hubert. Vi skal fodre dyr der bor i Aqua og dyr der kommer på besøg fra skoven, og så kommer der en sending nye fugle til engsøen.
 • 05:00Stafetten - Tina Engmann (G)Tine Engmann kom til øen i 1981. Hun kom som udlært smørrebrødsjomfru men kastede sig over en karriere som soldat på Bornholm. Derefter etablerede hun en succesfuld hudklinik i Rønne. Kalenderen er fyldt godt op med kunder men også med det hun kalder godbidder: Gode ting i livet som hun også skal nå.

Flere opkald om sæler på stranden

Fra 2018 til 2019 er antallet af opkald om sæler steget med 19 procent.
I alt har Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 fået 297 henvendelser om sæler på de danske strande i juni måned. 10 af opkaldene kom fra Bornholm.

Og stigningen på 19 procent i forhold til året før overrasker ikke Anders Galatius, der er en af Danmarks førende forskere i havpattedyr.

- Der kommer jo flere og flere sæler ned i den sydlige Østersø. Og som en helt naturlig konsekvens af det, så ser man også flere sæler. Og vi vil også få flere af de lidt svagere sæler, så det er der ikke noget overraskende i, siger Anders Galatius fra Aarhus Universitets Institut for Bioscience.

Det stigende antal opkald skyldes dog ikke kun, at der generelt er kommet flere sæler i de danske farvande, men også at en del af sælerne er blevet mere tillidsfulde.

Det mærker de blandt andet hos surfcentret Eastwind på Balka Strand.

- Her i sidste uge oplevede vi, at en gruppe sæler lå og svømmede rundt om nogen af vores elever, og lå og plaskede lidt rundt og legede og havde det sjovt. Det har jeg ikke oplevet før. Jeg har set sæler før, men de plejer at være længere ude, og slet ikke så tæt på som her, siger Jeppe Winther, instruktør hos Eastwind Surf og Kayakcenter.

Mange tror, at en sælunge på stranden betyder, at den er i nød. Men det er ikke altid tilfældet. Den kan også simpelt hen være anbragt på stranden, mens moren søger føde.

- Nogen gange ligger de bare og kalder på deres mor for at sige 'jeg er her'. Og kombinationen af den klagende lyd og de store øjne gør, at mange mennesker er lidt hurtige til at tro, de har brug for hjælp, siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Hvis man ser en sæl på stranden, skal man gå så langt væk, at sælen kommer ud af syne, så moren bliver tryg ved at hente sin unge. Hvis sælen har synlige tegn på skader, fx sår eller blod, skal man ringe til vagtcentralen på 1812 og melde det.

Aktuelle programmer på Play