Næste udsendelse:

TV i dag

  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
  • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
  • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

Idé om borgerejede havvindmøller er ikke blæst væk

Lokale borgere kæmper fortsat for at etablere en havvindmøllepark ud for Arnager, på trods af at energiselskabet Ørsted også foreslog en havvindmøllepark mandag.
Udsigten fra Bornholm kan i fremtiden rumme hele to havvindmølleparker.

Mandag foreslog energiselskabet Ørsted at etablere Danmarks største havvindmøllepark ved Rønne Banke, men siden sommer har gruppen Bornholms Havvind arbejdet for at lave en borgerejet park - og det vil de fortsætte med.

- Helt umiddelbart tænker man jo først: Betyder det så, at vi kan glemme alt om vores planer, men vi blev meget hurtigt enige om, at det betyder det ikke, lyder det fra næstforperson i Bornholms Havvind, Peter Haag.

Han og gruppen mener, at der er vind nok til begge parker.

- Vi tænker jo på Rønne Bakke, som ligger cirka fire kilometer fra Bornholm, hvor Ørsteds planer fokuserer på Rønne Banke, som er et meget brede område 20 kilometer fra kysten, siger han.

Gruppens plan er at lave en havvindmøllepark ud for Arnager, som skal bestå 10 vindmøller af 200 meters højde. Det vil koste omkring 1,4 milliarder kroner, som efter planen skal finansieres via 360.000 anparter af 4.000 kroner. Anparterne skal købes af borgere og virksomheder, og det tror man på kan lade sig gøre.

- Vi synes faktisk, det er en meget stor fordel, at det er lokalejet, og at det altid vil forblive det, for det er den grundlæggende idé bag vores projekt. Hvorimod at man med Ørsted ikke ved, om og hvornår og til hvem, det bliver solgt, siger Peter Haag.

Tanken er, at det skal blive en investering for lokale borgere, der efter planen vil generere et mindre overskud.

Beof støtter op om projektet
Også hos Bornholms Energi- og Forsyning mener man, at vinden over Østersøen blæser stærkt nok til begge.

- Ja, det synes jeg bestemt. Jo mere energi vi får ind i vores system, som er grønt og bæredygtigt, jo bedre er det jo. Og hvis der er sandsynlighed for, at vi får flere projekter, så er der også større sandsynlighed for, at projekterne bliver til noget, fortæller kommunikationschef Klaus Vesløv.

Visionen om en borgerejet havvindmøllepark er også kommet Ørsted for øre. I fredags kontaktede de gruppen, men Peter Haag mener ikke, at det var for at vippe en potentiel konkurrent af pinden.

- Jeg ser ikke nogen konflikt. Den eneste konflikt, som jeg kan se overhovedet, ville være, hvis markedet ikke var stort nok. Men med Ørsteds planer om netop også en ordentlig kabelføring mod syd, Sjælland og til Bornholm, så tror jeg, vi rammer et stort marked, som pt. er uden grænser for, hvad det kan aftage af grønt strøm, fortæller Peter Haag.

Gruppen håber på et møde med Energistyrelsen i næste uge med henblik på at få godkendt en garantistillelse, der betyder, at projektet kan få op til 500.000 kroner til at udforme en indledende projektbeskrivelse.

Aktuelle programmer på Play