Næste udsendelse:

TV i dag

  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
  • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
  • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

Fugl og fisk i fare

Udmeldingen forslaget om at benytte Rønne Banke til opførelsen af Danmarks største havvindmøllepark skabte stor begejstring hos de fleste. Men ikke hos alle.
Energiselskabet Ørsted fremlagde mandag deres forslag om at benytte Rønne Banke syd for Bornholm til opførelsen af Danmarks største havvindmøllepark.

Parken skal i første omgang kunne levere strøm til op mod en million husstande, og skal senere kunne udvides betragteligt.

Politikere, erhvervslivet og selv private bornholmere har været yderst positivt indstillede overfor projektet, der hvis det bliver en realitet, vil skabe mange nye arbejdspladser.

Men ikke alle deler begejstringen om et stort antal vindmøller på havbunden ved Rønne Banke:

- Alt hvad der bliver puttet ud i havet har en eller anden konsekvens for fiskeriet. Så vi er ikke jublende lykkelige over udsigten til en havvindmøllepark ved Rønne Banke, siger formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Thomas Thomsen.

Området er ifølge Thomas Thomsen både et sted hvor fiskeyngel ruster sig til senere i livet, et såkaldt nursery area, samtidig med, at der også fiskes aktivt i området.

Heller ikke hos dem, der interesserer sig for det levende ovenvande er der begejstring at spore:

- Vi er bestemt ikke imod flere havvindmøller i Danmark. Men når det kommer til Rønne Banke er vi meget imod, fortæller biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud N. Flensted.

Ifølge Knud N. Flensted er området et yndet opholdssted for især den truede dykand, Havlit.

Derfor forslår Dansk Ornitologisk Forening, at man rykker projektet længere ud i havet, væk fra Bornholm, så dykændernes trivsel og overlevelse ikke trues.

- Rønne Banke er af Dansk Ornitologisk Forening og Birdlife International udpeget som Important Bird Area, hvilket vil sige, at det er et af verdens mest vigtigste fugleområder, siger Knud N. Flensted.

Selvom det endnu kun er en ide at placere havvindmølleparken ved Rønne Banke, så er det måske en realitet inden for en årrække.
Og derfor kan det være en ide at spille med på projektet:

- Vi anerkender, at det sandsynligvis bliver en realitet på et tidspunkt. Derfor vil vi forsøge at påvirke placeringen af møllerne, så det får mindst indflydelse på fiskeriet, siger Thomas Thomsen.

I sidste ende vil fiskeriet ifølge Thomas Thomsen søge kompensation, hvis fiskeriet bliver berørt at havvindmølleparken, skulle den blive en realitet.

Aktuelle programmer på Play