TV 2 og regionerne sætter i denne uge fokus på nogle af de udfordringer, danskerne mødes af, når bureaukratiet viser sig fra sin værste side. En af de bornholmske aktører, der for alvor har fået sig en tur gennem bureaukratimøllen, er Bornholms Museum.
Da Bornholms Museum i maj 2015 kunne byde gæsterne inden for i Madkulturhuset i Gudhjem skete det bl.a. med et stort tilskud i ryggen.
- Da vi skulle åbne madkulturhuset, havde vi søgt nogle midler ved en pulje, som hed Grøn Vækst, som skulle udvikle arbejdspladser i landdistrikterne gennem LAG-organisationen. Og vi var glade, for vi fik næsten to millioner kroner i bevilling, fortæller museumsdirektør, Jacob Bjerring Hansen.
Men her i november 2019, er der ikke længere megen glæde at spore.
- Det var jo så i 2015, og her næsten fem år senere har vi stadig ikke fået udbetalt de sidste 900.000 kroner af de to millioner, fortæller Jacob Bjerring Hansen.
Sagen cirkler rundt
Programmet for Grøn Vækst, som var det, Bornholms Museum søgte og fik midler fra, hørte ind under den såkaldte LAG-ordning og var derfor i høj grad finansieret af midler fra EU.
Administrationen og fordelingen af midlerne til de danske projekter foregår dog her i landet, og her er der ifølge flere kilder, som TV 2/Bornholm har talt med, noget, der ikke fungerer.
- Jeg har en liste på ni forskellige personer, som har haft sagen på sit bord. Den har været i i hvert fald tre forskellige styrelser, og fordi man har haft udflytninger i de her styrelser, så er sagen cirklet rundt, og hver gang starter sagsbehandlingen forfra, fortæller museumsdirektøren, der tilføjer:
- Midlerne kommer fra EU, men bliver administreret her, og jeg tror, at vi i Danmark simpelthen er for forsigtige. Og har man så samtidig ikke sørget for, at det er den samme sagsbehandler, der følger projektet til ende, så resulterer det i, at de mange spørgsmål og det meget nøjeregnende bureaukrati, som man har indført i Danmark på de her sager, trækker tingene i langdrag.
En dyr forretning
Det, der egentlig skulle have været en økonomisk indsprøjtning til en god, lokal idé, er nu i stedet endt med at have været en dyr fornøjelse for det bornholmske museum.
- 900.000 kroner er mange penge for et museum som os. Vi har måttet låne dem og har betalt kredit og renter af det, ligesom vi har skullet forny det hvert eneste år, og det har også krævet mange kræfter i organisationen, fordi bestyrelsen har skullet godkende det osv., så det er simpelthen en uholdbar situation, siger Jacob Bjerring Hansen.
Idéen med Grøn Vækst-projektet var, at det foruden at skabe arbejdspladser også skulle bidrage til bedre og mere attraktive levevilkår i landdistrikterne.
Museumsdirektøren mener efterhånden, at det har haft den modsatte effekt.
- Det her skulle støtte gode idéer, iværksætteri og ildsjæle i landdistrikterne. Det gør lige det modsatte. Det driver kræfter ud af organisationer, og det tapper energi og idékraft. Man får virkelig ikke lyst til at søge den her slags midler igen, og man vil heller ikke anbefale andre at gøre det.