Næste udsendelse:

TV i dag

 • 23:35Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Ghita Nørby og Michala Petri
 • 00:0519.30Nyheder og Sport (G)
 • 00:15Kampen for kildevandet (G)Siden sommeren 2015 har Mikkel Marschall og hans partnere arbejdet på at lave bornholmsk kildevand i Nexøs gamle vandværk. Men det, der skulle tage et halvt år at realisere, blev til en lang og sej kamp på godt 3 år. Det er en historie om skuffelser og glæder, sejre og nederlag, tekniske udfordringer og personlige kriser inden det første kildevand kommer på flaske.
 • 01:00Bornholm knokler - Smed (G)
 • 01:25Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Ghita Nørby og Michala Petri
 • 01:55Stafetten - Roar Schou (G)Roar Schou var i årevis succesfuld direktør for virksomheden Beck Pack Systems i Rønne. Nu er han pensionist men spilder ikke tiden på sofaen.
 • 02:20Flere sider af Leif Davidsen (G)Forfatter Leif Davidsen fortæller om sin spændingsroman "Djævelen i hullet".
 • 02:50Nationalpark Thy (5:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 03:20Mens du sover (5:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
 • 03:45Sprogblomster (G)TV 2/Bornholms sprogleg, hvor to hold dyster om at gætte hinandens ord fra det bornholmske ordlager.
 • 04:30Nationalpark Thy (9:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Ghita Nørby og Michala Petri

Rønne Vand- og Varmeforsyning erkender vandproblem

Rønne Vand- og Varmeforsyning erkender at have haft problem med såkaldt aggressivt vand, der nedbryder vandledningerne.
Rønne Vand- og Varmeforsyning A.m.b.a. erkender nu i en pressemeddelelse, at have kendt til problemet med aggressivt vand i de kommunale vandledninger i mange år. Også dengang vandforsyningen var et rent kommunalt ansvar.

Det erer Borgerlisten i Rønne, der har opdaget, at drikkevandet i Rønne er aggressivt og ødelægger vandledningerne.

Det aggressive vand i Rønne skyldes specielle geologiske forhold, hvor drikkevandet pumpes op fra meget gamle jordlag, som næsten ikke indeholder kalk. Det bevirker at regnvand, som er surt – aggressivt - når det siver ned til grundvandet, ikke bliver neutraliseret af kalk i jorden. En sådan neutralisering af det nedsivende vand foregår ellers i den øvrige del af landet, undtagen i Vestjylland, hvor man har lidt af de samme problemer, som i Rønne, oplyser Rønne Vand- og Varmeforsyning.

Når vandet kommer ud på en lang transport og opholdstid i forbrugernes vandinstallationer sker der yderligere det, at vandet bliver varmet op og bliver ustabilt og aggressivt. Dette er et landsomfattende problem, som der forskes meget i. Således har FORCE Instituttet, det tidligere Korrosionscentralen, netop udført en undersøgelse for Miljøstyrelsen for at klarlægge omfanget af korrosion og metalafgivelse fra vandinstallationer. Denne undersøgelse har vist, at metalafgivelse er et meget udbredt problem, og at problemet paradoksalt nok er størst ved de hårde kalkholdige vandtyper og dermed tilsyneladende ikke så stort i Rønne.

Allerede inden resultatet af denne undersøgelse forelå tog Rønne Vand og Varmeforsyning initiativ til selv at foretage en tilsvarende undersøgelse af metalafgivelse fra vandinstallationer i Rønne. Denne undersøgelse startede i foråret 2001 på et par udvalgte virksomheder og institutioner, og RVV er netop i gang med at udvælge yderligere vandinstallationer hos institutioner, virksomheder og husholdninger i Rønne, hvor FORCE Instituttet skal undersøge metalafgivelsen til vandet.

Aktuelle programmer på Play